De marge van het eBook is geopend

*openmargin introduceert iPad app waarmee lezers in de marge van gedachten wisselen

28 APRIL 2011, AMSTERDAM, NEDERLAND
Samenvatting
Op The Next Web conferentie introduceerde *openmargin vandaag hun iPad applicatie. De dienst wil van eBooks ontmoetingsplekken maken voor geestverwanten, door lezers van gedachten te laten wisselen in de opengestelde marge. Uitgevers zien toekomst in de dienst en stellen een selectie van hun boeken gratis beschikbaar.

Het succes van het eBook - de verkoop steeg met 300 procent in 2010 - is te danken aan het gemak en de ‘draagbaarheid’ van het digitale boek. De vorm is weinig vernieuwend. Zelfs een activiteit die lijkt voorbehouden aan het klassieke boek, het omslaan van de pagina’s, wordt in iBooks op de iPad gesimuleerd. 

Kan het eBook zich losmaken van zijn papieren broertje en zijn eigen plek verwerven? *openmargin deed vandaag op The Next Web conferentie een voorzet door een iPad app te presenteren die van eBooks ontmoetingsplaatsen maakt.

Al eeuwenlang maken lezers hun boek eigen door lievelings-passages te markeren en daar in de marge een notitie aan toe te voegen. Wanneer een eBook een *openmargin krijgt, wordt de marge een publieke omgeving. Daardoor kunnen de lezers van hetzelfde boek elkaars notities inzien.

De iPad app van *openmargin beschikt over een leesomgeving waar de lezer ongestoord zijn boek leest en passages markeert. Door vervolgens op een passage te tikken, betreedt de lezer de openmargin, waar hij een notitie achterlaat en de ideeën van anderen verkent. De conversaties die hieruit voortvloeien zijn gebaseerd op een inhoudelijke ‘klik’, waardoor *openmargin hét platform is om geestverwanten te ontmoeten. 

Het eBook als ontmoetingsplaats biedt nieuwe mogelijkheden voor auteurs en uitgevers. Op internet zijn mensen minder bereid te betalen voor digitale producten, maar des te meer voor relaties. Zoals de muzikant zijn geld verdient met concerten, zo kan de auteur zijn geld verdienen door zich te mengen in de dialoog rondom zijn boek. 

De betrokkenheid bij deze beweging blijkt uit de toezeggingen van vooruitlopende uitgevers. Zo hebben Maven Publishing, Eburon, new shoes today en het Amerikaanse Ebookling een aantal van hun boeken gratis beschikbaar gesteld voor *openmargin gebruikers. Deze zijn direct beschikbaar na het downloaden van de applicatie. 

De beta versie van *openmargin is in gelimiteerde oplage beschikbaar via openmargin.com en zal binnenkort te downloaden zijn in de app store. De eerste 1000 gebruikers krijgen gratis ‘Hoe verandert internet je manier van denken?’, een recente uitgave van Maven Publishing. 

Citaten
"De uitgeef industrie doorgaat een radicale kanteling, en diegene die nieuwe stimulansen aanbieden om ebooks te kopen, zullen diegene zijn die overblijven wanneer de wind is gaan liggen. Voor mij betekend *openmargin een sprong voorwaarts voor wat het ebook kan zijn, en ik geloof dat het de fundering legt voor een nieuwe generatie digitale media." Coling Wright - Ebookling
"Tot nu toe wordt het e-book voornamelijk behandeld als een papierloos boek, eventueel met toevoeging van wat beeld en geluidsfragmenten. Het wordt pas echt interessant als we het e-book gaan zien als een totaal nieuw medium met ingrijpende nieuwe technologische mogelijkheden. *openmargin biedt een veelbelovende aanzet hiertoe en Maven Publishing werkt hier graag aan mee." Sander Ruys - Maven Publishing
"Het ebook zoals we dat nu kennen leidt aan het ‘horseless carriage’ syndroom: het is bijna een 1:1 vertaling van een fysiek product in het digitale domein. *openmargin brengt hier verandering in, het schept de mogelijkheid om rondom een boek een gesprek tussen lezers en auteurs op gang te brengen en daarmee de stap te maken van ‘kennisoverdracht’ naar ‘kennisuitwisseling’. Deze innovatie sluit goed aan bij de toekomstvisie van Eburon, namelijk het realiseren van uitgaven waarbij drager ondergeschikt is aan inhoud en waarbij er optimaal gebruik wordt gemaakt van nieuwe communicatiemogelijkheden." Wiebe de Jager - Eburon
"Digitaal lezen zal de wereldliteratuur voorgoed veranderen. Met nieuwe platformen als openmargin komen er dimensies bij. Zo kan in oude literatuur weer nieuw leven worden ingeblazen." Bas Vermond - Uitgeefadviseur
Afbeeldingen
Video's
Contactpersonen
Over *openmargin

*openmargin is an internet startup based in Amsterdam, The Netherlands.